„AZ UNIKÉN KFT. TECHNOLÓGIAI KORSZERŰSÍTÉSE”



„Kapacításbővítő beruházás az UNIKÉN Kft.-nél”


A projekt alapadatai:
•    Projekt azonosító: GINOP-1.2.8-20-2020-00028
•    Igényelt támogatás: 23 500 000 Ft
•    Támogatás mértéke: 68,21 %
•    A projekt költségvetése: 34 450 000 Ft
•    Projekt tervezett befejezése: 2022.01.06.

A projekt bemutatása:
Háztartás-vegyipari termékek gyártásával, csomagolásával és vegyipari anyagok kereskedelmével foglalkozunk.

Tevékenységünkből adódó árbevételünk 70%-a saját gyártott termékeink értékesítéséből származik. Saját gyártásban jelentős mértékben vannak keveréssel előállított termékeink.

A minél nagyobb hatékonyság elérése érdekében technológiai korszerűsítést végzünk már több éve, ami automata berendezésekkel érhető el. Így nem csak kapacitásunk növekszik, hanem az állandó minőséget is tudjuk biztosítani termékeinkhez. Technológiai korszerűsítési folyamatunk következő lépcsőfoka egy oldatkeverő gép. Az oldatkeverő gép por-, és folyadék bázisú vegyi alapanyaggal is képes dolgozni. A tevékenységünk során végzett folyadék bázisú keverés több összetevő esetén is automata keverést biztosítana. Előnye a korszerűsítésnek, hogy állandó, tökéletes minőségben tudnánk előállítani alapanyagot, amelyet a már meglévő folyadéktöltő sorunk használna fel. Az állandó alapanyagellátás biztosítva lenne, mert a keverőberendezés folyamatos üzemű. Jelenleg egyszerű keverővel dolgozunk, melynek feltétele az alapanyagok pontos kimérése emberi munka segítségével, mely nem képes biztosítani az állandóságot. További probléma a jelenlegi keverésnél, hogy mindig előre kell pufferelni, több szervezési időt igényel.

A berendezés további funkciója, hogy rövid idő alatt képes nagy mennyiségben előállítani porkeveréket. Ez év elején 1.000 tonna/év mennyiséget kellett volna gyártanunk, amire megfelelő kapacitásunk nincs, azonban a beszerzésre kerül géppel képesek leszünk ekkora mennyiségben is gyártani. A multifunkcionális működésből adódóan gyártási folyamatunk minőségi fejlődésen megy keresztül úgy, hogy kapacitásaink növekednek és nem veszítünk el megrendelőket. Dolgozói létszámunkat a technológiai korszerűsítéssel növelni is tudjuk, ugyanis kapacitásaink növekedhetnek, amire piaci igény mutatkozik.

A projekt megvalósulásának helyszíne:
6237 Kecel, Vasút utca 30.


A projekt a következő közreműködő szervezetek támogatásával valósult meg
Pénzügyminisztérium - Gazdaságfejlesztési Programok
Cím: 1139 Budapest, Váci út 83.
E-mail: gazdasagfejlesztes@pm.gov.hu
Telefon: +36 1 896 6666
Honlap: www.palyazat.gov.hu





„TERMELÉSI kapacitás bővítése az UNIKÉN Kft.-nél”



A projekt alapadatai:
•    Projekt azonosító: GINOP-1.2.3-8-3-4-16-2017-01158
•    Igényelt támogatás: 20 093 460 Ft
•    Támogatás mértéke: 30 %
•    A projekt költségvetése: 66 978 202 Ft
•    Projekt tényleges befejezése: 2020.07.11.

A projekt bemutatása:
A fejlesztendő tevékenység a 20.59 M.n.s vegyi termék gyártása. A projekt két részből tevődik össze. Az egyik része a gázpalack felújító sor beszerzése. Cseppfolyós kéndioxid gáz forgalmazásával is foglalkozunk. A kéndioxid palackok megfelelő biztonságú karbantartása miatt érezzük szükséges beruházásnak egy gázpalack felújító sor beszerzését. A gázpalack felújító sorral vállalkozásunk folyamatos ellenőrzés alatt tarthatná a palackok állapotát, valamint a hitelesítés is megvalósíthatóvá válna telephelyünkön. A korrózió ellenőrzését így nem két évente lehetne megvalósítani, hanem a vállalkozás saját magának, a töltetés előtti ellenőrzési folyamatba építheti be, ami nagyobb biztonságot ad, mind munkavállalóinknak, mind a kéndioxid palackot vásárló/felhasználó ügyfeleinknek. A projekt másik része egy automata üzemű granulátum csomagoló rendszer beszerzése. Vállalkozásunk a legmagasabb minőséggel bíró csomagolástechnológiára törekszik. A granulátum csomagoló rendszer beszerzésével követjük a trendeket, nagyobb vevői piacot tudunk kiszolgálni és a vevők elégedettsége nő. A beszerzéssel egy létező piaci igényre tudunk reagálni, ezáltal versenyképesebbek tudunk lenni, ami a gazdaságban betöltött szerepünkben, piaci pozíciónkban is jelentős erősödést és kapacitásbővítést eredményez, valamint jelen beruházásunk megtérülését is elősegíti. Jelenleg vállalkozásunk 1-5-10 kg-os műtrágyát csomagol zacskókba. A zacskós csomagolás mellett vevői igény mutatkozott a vödrös, dobozos csomagolású műtrágyára. A vödrök jobban egymásba illeszthetők, könnyebben pakolhatóak, tárolhatóak, valamint sérülékenysége is kisebb a zacskós változatánál, ami a hosszabb szállítás során keletkezhet. Több piaci és megrendelői tendencia is annak az irányába mutat, hogy a vödrös csomagolás lesz az elfogadott az ilyen típusú műtrágyák csomagolására. Megrendelőink közül többen is - hazai és külföldi vevők egyaránt - a műtrágya ilyen módon történő szállítását preferálnák és több mázsa akár tonna műtrágyát is beszereznének ilyen csomagolásban. A rendszer alkalmas nehezen adagolható porok, granulátumok 1 és 10kg közötti pontos kiszerelésére merev falú csomagolóanyagokba (vödör, doboz). A gépsorral megoldott mind a zárás, mind a címkézés és feliratozás.

A projekt megvalósulásának helyszíne:
6200 Kiskőrös 1702/5 hrsz


„Kapacításbővítő beruházás az UNIKÉN Kft.-nél”

A projekt alapadatai:
•    Projekt azonosító: GINOP-1.2.1-16-2017-00074
•    Igényelt támogatás: 63 016 319 Ft
•    Támogatás mértéke: 50 %
•    A projekt költségvetése: 126 032 638 Ft
•    Projekt tényleges befejezése: 2019.08.31.

A projekt bemutatása:
A fejlesztés elsődleges célja a porhalmazállapotú termékek termékskálájának bővítése, a függőleges formázó-töltő- hegesztő elektronikus csomagológép által az UNIKÉN Kft. homogén porhalmazállapotú termékeket gyárthat, mint például levesporokat, mixeket illetve megfelelő fertőtlenítés után a gyártási szakaszok között háztartási vegyiporokat. A különböző porhalmazállapotú gyártmányokkal termékskálánkat kívánjuk bővíteni. Több megbízással is rendelkezünk új termék gyártására és csomagolására, amely teljesítéséhez elengedhetetlen kapacitásaink növelése. Ezek a termékek nagy darabszámban eladhatók, de csak saját előállítás esetén érdemes velük foglalkozni. Beszerzésre kerülő eszközök:
Puffertartály és felhordócsiga melyeket meglévő csomagológépünk mellé szükséges beszereznünk, ugyanis több termék gyártása esetén a meglévő berendezéssel nem tudjuk teljesíteni az új típusú termékek megrendeléseit. Mind a puffertartály mind a felhordócsiga jobb minőséget képvisel, mint a jelenlegi eszközünk. A függőleges csomagológéppel gyártott termékeket polietilén tasakba árulhatjuk, amivel gyártási költségeink olcsóbbá válnak, ugyanis jelenleg gyártósorunk nem képes polietilén csomagolást készíteni. Ezen eszközhöz csatlakoztatható a beszerzésre kerülő porkeverő gyártóberendezés. A csomagológéphez csatlakoztatni szükséges még egy kompresszort és a hozzá tartozó hűtveszárító berendezést, ugyanis a meglévő kompresszor nem bírja kiszolgálni mindkét gépet. A saválló mérlegre a savas termékek méréséhez van szükség, ezeknek mérése csak ilyen típusú mérlegen valósulhat meg, roncsolódás nélkül, amivel karbantartói költségeket spórolunk meg. Ollós emelőasztal hatékonysági problémákat tud orvosolni, amivel kapacitásunk is növekszik. Emberi erővel kézileg kerülnek pakolásra a legyártott termékek, aminek felvétele a földről nehézkes és több időt igényel, mint olyan magasságból, ahonnan nem kell lehajolni a termékért, így gyorsabban felszabadulhatnak a kapacitások és több termék legyártásra van lehetőség. Indukciós zárógépre párolgó alapanyagaink megfelelő előállításánál van szükség, ugyanis jelenlegi technológiánkkal sűrűn kell gyártani rövid intervallumon belül. Az új technológiával pár nap alatt akár egy féléves anyagmennyiséget lehet legyártani és tárolni, ami segíti a gyártástervezést is, mert ezen folyadékok téli gyártása költségesebb a hideg miatt, mint például egy tavaszi gyártás. Folyadéktöltő gyártósorunkhoz kapcsolható modulként az automata csigás töltőgép, amivel a fejlesztés során nem csupán folyékony anyagok töltése valósítható meg, hanem porok töltésére is képes lesz, amivel nagyobb megrendelések esetén gyorsabb és hatékonyabb előállításra leszünk képesek.

A projekt megvalósulásának helyszínei:
6237 Kecel, Vasút u. 30., 6200 Kiskőrös 1702/5 hrsz



„TERMELÉSI kapacitás bővítése az UNIKÉN Kft.-nél”

A projekt alapadatai:
• Projekt azonosító: GINOP-1.2.1-14-2014-00572
• Igényelt támogatás: 22 283 617 Ft
• Támogatás mértéke: 50%
• A projekt költségvetése: 44 567 235 Ft
• Tényleges befejezése: 2016.08.31.

A projekt bemutatása:
Vállalkozásunk, az Unikén Kft. számára fontos, hogy olyan innovációs tevékenységet valósítson meg, melynek köszönhetően a gyártási költségek csökkentésre kerülnek. Ezenkívül a vállalkozásunknál odafigyelünk a környezetvédelemre is.

A fejlesztés keretében beszerzésre került egy folyékony vegyszer adagoló gépsor, amely 3 db részegységből épül fel. Az automata mérleges töltőgép segítségével lehet a töltéseket deciliterre pontosan megvalósítani, így kiiktatva a túltöltés lehetőségét, amely maróhatású anyagok töltésénél elengedhetetlen feltétel. Az automata kupakzáró gép szintén a biztonságos gyártás és árucikk eladását valósítja meg. A kiszerelések minősége és hatékonysága vegyi termékek esetében kiemelt jelentőséggel bírnak, hiszen árucikkeink csak ilyen feltételek mellett értékesíthetőek. Meglévő adagoló gépsorunk mellett kapacitásbővítésként technológiailag a legmegfelelőbbet választottuk, amely leginkább illeszkedik gyártási folyamatunk átfutásának időtartamához. A megnövekedett gyártási mennyiség csomagolása az öntapadós címkézőgép beszerzésével illetve beépítésével az adagoló gépsorba valósítható meg.

A projekt megvalósulásának helyszíne:
6237 Kecel Vasút utca 30.

A projekt a következő közreműködő szervezetek támogatásával valósult meg:
Nemzetgazdasági Minisztérium
Cím: 1539 Budapest, Postafiók 684
Infovonal: 06 40 200-617